Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku

 

Nejvyšší věž z LEGA

V Mnichově postavili nejvyšší věž na světě z lega.
Na výšku měří úctyhodných 29,97 metrů a tak o 27 centimetrů překonala minulou rekordní stavbu.
Zhruba 50 tisíc lidí novou věž stavělo čtyři dny. Tvoří ji více než půl milionu plastových kvádříků.
Nový rekordman je o 27 centimetrů vyšší než dosavadní premiant. Do jeho budování se zapojily místní školy, školky a rodiny s dětmi, které složily asi stovku větších dílů. Ty byly poté pomocí jeřábu navršeny na sebe a vytvořily věž vážící 1,5 tuny.
Její vztyčení bylo součástí charitativní akce, která pro rodiny a děti v nouzi vynesla okolo 100 000 eur (2,5 milionu korun).

Svoji stavbou překonali předchozí rekordy.
V červnu 2007 se stavitelé gigantické věže v kalifornském Legolandu se svým dílem bez problémů zapsali do Guinessovy knihy rekordů. Jejich stavba totiž dosáhla do výšky 28 metrů a skládala se z 456 tisíc kostiček lega. A zřejmě se poučili i z historie. Aby jejich věž nedopadla stejně jako ta babylonská, ve vzpřímené pozici ji udržují ocelové dráty. Stavba lego-věže v kalifornském Carlsbadu trvala pět dní a stala se z ní vyhledávaná turistická atrakce. Hned poté, co se bezmála půl milionu pestrobarevných kostiček dotklo nebes, přistoupilo se za asistence nadšeného davu diváků ke slavnostnímu měření. Výsledek byl úžasný. Věž měří 28 metrů, což jí zajistilo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Stavba navíc obsahuje dohromady 2132 srdíček z lega na podporu nemocnice pro děti s chorobami srdce v San Diegu. Za každé srdíčko vyplatil Legoland nemocnici v přepočtu 21 korun. Dohromady tedy dobročinný výtěžek činil přes 44 tisíc korun. Předchozím držitelem světového rekordu byla lego-věž v estonském Tallinnu, která však byla vysoká jen 25 metrů. Do Guinessovky' se zapsala v roce 1998.

O Legu
LEGO group se zrodila v roce 1932, kdy chudý dánský tesař z městečka Billund jménem Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky. Ovšem legendární LEGO kostka přišla na svět až po druhé světové válce v roce 1949.
Název LEGO stvořil Christiansen z dánského výrazu "Leg godt!" (česky "Hraj si dobře!"), údajně to také znamená "stavím" anebo "dávám dohromady – skládám". V latině Lego znamená "čtu", pravděpodobnější je ale řecký překlad "legein" (česky "dávám dohromady").
V roce 1949 začaly továrnu v Billundu opouštět takzvané automaticky spojitelné kostky. Kostky vyrobené z celuloidu připomínaly tradiční dřevěné kostky, přesto měly jedno zásadní vylepšení – držely pohromadě díky výstupkům. Takový výstupek se anglicky odborně nazývá stud.
Kvůli počátečnímu prodejnímu neúspěchu byly v roce 1954 přepracovány Christiansenem mladším, který se stal výkonným ředitelem LEGO Group. Původní kostky totiž sice byly dobrý nápad, ale měly mnoho nedostatků technického rázu - zaklapávání jednotlivých kostek bylo dost omezené.

 
 
TOPlist





 

 Webmaster