Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava hraček ve Velkém Meziříčí

Možná dobrým tipem na vánoční dárek bude výstava hraček, kterou začátkem prosince představí stará synagoga ve Velkém Meziříčí. Jak upřesnila ředitelka Muzea Velké Meziříčí Marie Ripperová, která s kolegy expozici připravuje, k vidění budou hračky staré i ty současné.
„Nejstaršími kousky budou horácké lidové hračky z devatenáctého století, které se tehdy běžně prodávaly na jarmarcích anebo si je chudší lidé sami vyřezávali doma.
Historické hračky jsou ze sbírek našeho muzea, ty novější nám slíbila dodat také veřejnost,“ řekla Ripperová. O tom, že dřívější lidoví umělci byli i velmi nápadití, svědčí hned několik „hejblátek“ která by určitě udělala radost i dospělým. Tak třeba hračka ve tvaru pingpongové pálky, se čtveřicí slepiček ovládaných provázky, na které je navázána jedna kulička. Jak se toto kyvadélko pod plackou komíhá, slepičky to střídavě tahá za krky a zobou. „Hračky jsou už staletí v podstatě stejné. Holčičkám panenky a zmenšené nádobíčko a chlapcům koníky či dřevěné meče. Za ta léta jen vidíte, jak se postupně vyvíjely,“ vysvětlila ředitelka muzea.
Expozice se zastaví v 80. letech minulého století, nezapomene tedy ani na plastové hračky, které provázely životy mnoha generací dnes už odrostlých dětí. „Chybět nesmí třeba Rubikova kostka,“ dodala Ripperová.
Dnes se dětské koutky vracejí zase k dřevěným panenkám a koníkům. To ostatně potvrzují prodejní pulty mnohých obchodníků. „I my jsme výstavu doplnili drobným prodejem dřevěných hraček,“ podotkla ředitelka. Exponáty, které pamatují několik staletí, je nyní nutné především vyčistit, nakonzervovat a některé také vyspravit. Dávné dětské ručky, ale hlavně zub času se na exponátech podepsaly. Výstava potrvá minimálně do začátku ledna.
Více informací získáte na stránkách synagogy.

 

TOPlist





 

 Webmaster