Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Arnika objevila nebezpečné hračky

Občanská sdružení objevila na trhu nebezpečné hračky s ftaláty.
Nafukovací balón do vodyV hračkách prodávaných na českém trhu byly zjištěny nadlimitní hodnoty ftalátů. Potvrdily to chemické rozbory hraček a jejich obalů, které na žádost sdružení Arnika, Ekologického právního servisu (EPS) a Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) provedl Institut pro testování a certifikaci, a.s. ve Zlíně (ITC). U třech z pěti testovaných výrobků bylo zjištěno vysoké množství ftalátů.
Plastové kostky v tašce„Z pěti testovaných vzorků byla zaznamenána přítomnost esterů kyseliny ftalové ve třech případech, a to v rozmezí od 26,12 % do 43,54 % hmotnosti výrobku. V jednom případě šlo o směs DEHP a DINP – látek prokazatelně reprotoxických. U dalších dvou výrobků byl zjištěn vysoký obsah vyšších esterů kyseliny ftalové, které se však nepovedlo blíže určit kvůli nedostatku odpovídajících standardů. U všech existuje potenciální riziko, že děti, které s nimi přijdou do kontaktu, budou vystaveny zvýšené expozici těmto látkám,” říká Mirka Jopková ze sdružení Arnika.
Nafukovací zvířátkoV lednu letošního roku vstoupila v platnost legislativa, která nedovoluje prodej hraček a předmětů péče o děti s nadlimitním obsahem šesti nebezpečných ftalátů, mimo jiné mezi ně patří i DEHP a DINP, které byly zjištěny u jedné z testovaných hraček. „V souvislosti s plánovaným zpřísněním legislativy týkající se hraček a předmětů pro děti2 jsme nechali na konci loňského roku provést analýzu pěti vzorků PVC hraček a obalů na přítomnost esterů kyseliny ftalové. Jedna z testovaných hraček obsahovala 30 % zakázaných ftalátů. Podle nové vyhlášky2, která je v platnosti od 16. ledna tohoto roku, měla být stažena z trhu. Přesto, jak jsme se sami přesvědčili, je tato hračka i nadále v prodeji,” vysvětluje Filip Gregor z EPS. Přestože test provedený na zakázku nevládních organizací byl založen na namátkovém výběru několika málo hraček, přinesl znepokojivé výsledky. Občanská sdružení upozorňují, že výskyt zakázaných ftalátů v hračkách či dětském zboží není ojedinělým problémem.
Želva„Během posledních tří měsíců upozornila Česká obchodní inspekce hned na několik případů nevyhovujícího dětského zboží z hlediska obsahu problémových látek. Zákonné normy nesplňovalo 6 výrobků určených pro děti,” říká Ivana Picková z SOS. „Problém nebezpečných hraček je samozřejmě mnohem širší, stale více se jich objevuje v celoevropském systému Rapex. Nicméně nebezpečí ftalátů je o to vyšší, že spotřebitel nedokáže vůbec odhadnout, zda v hračce pro dítě jsou či ne. Což je rozdíl například od hraček, které mají ostré hrany, případně drobné součástky a rodič ví, že by se dítě mohlo poranit či nějakou součástku spolknout. O to více jsou zjištění alarmující,” doplňuje Picková.
Sdružení informovala inspekci o výsledcích testů. „Podali jsme společně podnět4 na ČOI, aby zakázala prodej vadného výrobku, a prošetřila ty, u kterých byl zjištěn vysoký obsah ftalátů,” uzavírá Picková.
Omyvatelná knížkaPodle slov Jopkové zdravotní riziko pro dětský organismus kromě ftalátů představují i další látky zjištěné v testovaných hračkách: „Testy prokázaly přítomnost i jiných látek, jejichž používání je z legislativního hlediska zcela povoleno, nicméně jsou také zdraví velmi škodlivé. Jedná se například o 4-nonylfenol, látku, která negativně ovlivňuje žlázy s vnitřní sekrecí. Přítomnost této látky byla zjištěna ve třech z pěti testovaných výrobků. Jelikož spotřebitel sám nepozná, zda ta či ona hračka obsahuje nebezpečné látky, je lépe se vyhnout předmětům pro děti z PVC. Tento plast je pro uživatele problematickým právě díky obsahu velkého množství aditiv, které se však během používání z PVC materiálu uvolňují a představují zdravotní riziko pro uživatele”, uzavírá Jopková.
                                                                                                   zdroj : www.spotrebitele.info

  


 

TOPlist





 

 Webmaster