Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Panenky podle fotografie

Ačkoliv Anna Šlesingerová zbožňuje všechny typy panenek, koupit si tuto hračku v obchodě není nic pro ni. Tato Češka žijící nyní v sousedním Německu nedaleko Norimberku totiž panenky vyrábí od těla až po oblečení a doplňky. Dnes už dokonce vyrábí i portrétní panenky - obličej vymodeluje podle fotografie člověka.
Osmapadesátiletá žena už panenky vyrábí šestnáct let a za ty roky z její minidílny vzešly stovky originálů. "Jediné, co nedokážu vyrobit, jsou oči z foukaného skla," říká Šlesingerová, která vystavovala své panenky na soutěži na zámku v Blatné.
A co to vůbec znamená vyrobit si panenku? Především hodiny práce. Vyrobit nahrubo jednu panenku trvá minimálně devět dnů. "Musí se udělat forma, z porcelánu odlít model, opracovat, očistit, dát do pece, mezitím udělat doplňky, připravit barvy a vypálit," vysvětluje autorka.
Práce na portrétní panence je ještě preciznější a trvá dva až tři měsíce. Výrobek stojí 800 eur, tedy bezmála 26 tisíc korun.
"V poslední době je to i módní trend. Kvůli náročnosti portrétních děl si ale pak musím nechat řádně zaplatit. Na panenkách nelze nikde ušetřit, protože levný porcelán se nesežene, musí se kupovat z Německa či z USA," řekla Šlesingerová, která nyní objíždí Českou republiku a vystavuje své panenky.
Anna Šlesingerová v roce 1981 emigrovala do Německa, kde nyní žije nedaleko Norinberka.
K "panenkářskému řemeslu" se dostala neplánovaně. "Čistě náhodou jsem se od známé dozvěděla, že porcelánové panenky lze dělat doma, takříkajíc na koleně. Kamarádky do mne dlouho mluvily, snad čtvrt roku to trvalo, než mne přesvědčily a já se do výroby pustila," popsala Anna Šlesingerová genezi svého umění. Přestože se za první panenky podle vlastních slov stydí, brzy náhodu přetavila ve vrcholné mistrovství.
Nyní již panenky vyrábí šestnáct let, vystavuje a zúčastňuje se s nimi i soutěží, z nichž si přivezla několik medailí. Také sama vede kurzy výroby porcelánových panenek, věnuje se i jejich opravám a restaurátorství. V Čechách začala "panenkářskou osvětu" šířit v roce 1995, kdy byla hostem Přemka Podlahy v Receptáři. Od té doby dojíždí pravidelně, vystavuje a účastní se různých soutěží.


TOPlist





 

 Webmaster