Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Bezpečný Silvestr s pyrotechnikou

Lidé hromadně skupují dělobuchy a rachejtle, policisté varují před experimenty.
Vážně poraněné prsty a ruce, popálené obličeje nebo zraněné oči. Tak každý rok skončí mnoho silvestrovských experimentů s podomácku vyrobenou zábavní pyrotechnikou. Nebezpečné však mohou být také petardy a rachejtle koupené v obchodech, takže policisté, hasiči i záchranáři raději doporučují, aby lidé příchod Nového roku slavili raději v klidu - bez výbuchů a ohnivých efektů.
Jako každý rok mají v těchto dnech obchody a stánky se zábavní pyrotechnikou žně. Během posledních dní roku obvykle prodejci zaznamenají až devadesát procent své roční tržby. Dělobuchy, petardy, světlice, rakety, římské svíce a další podobné výrobky mizí z pultů závratnou rychlostí.
„Někdo si koupí pár petard nebo rachejtlí za dvě nebo tři stovky, ale jsou i takoví, kteří u nás nechají třeba pět tisíc korun,“ podotkla prodavačka v jednom z obchodů v centru Olomouce.
U pultu stojí takřka nepřetržitě houf zájemců, kteří vybírají pyrotechnické hračky na sobotní půlnoc. „Silvestra si bez nějaké té petardy nebo rachejtle moc neumím představit. Podle mě to k oslavám patří,“ řekl jeden ze zákazníků, třicetiletý David Kolář z Olomouce.
Svoji nebo cizí neopatrnost během silvestrovského veselí však každý rok zaplatí řada lidí různě vážnými zraněními.
Popáleniny na zádech utrpěla například dívka, po které skupina chlapců házela petardy. Jedna jí zapadla za bundu a při výbuchu dívku poranila.
„Bohužel každý rok následky nesprávného používání zábavní pyrotechniky zaměstnávají hasiče, záchrannou službu i policii. V poslední době dochází třeba i k zapálení odstavených aut a každoročně se objevují případy vyhořelých bytů, do kterých vletěly zapálené světlice,“ uvedla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová. „Neopatrná manipulace s pyrotechnikou může způsobit vážná zranění často i s trvalými následky,“ konstatovala policejní mluvčí.
Policisté i hasiči varují hlavně před podomácku vyrobenými dělobuchy. I přes každoroční upozornění však lékaři takřka po každém Silvestru ošetřují několik zranění, které způsobily právě takové riskantní pokusy. Před pěti lety se dva mladíci ve Městě Libavá snažili získat zápalný prach z vojenské osvětlovací rakety s pomocí vrtačky. Munice se však vzňala a jeden z mladíků ve sklepě uhořel.
Řadu zranění však mají nepřímo na svědomí i nezodpovědní prodejci, kteří pyrotechniku kvůli vyšším ziskům běžně prodávají i mladistvým a dětem. Například v Hradci Králové v těchto dnech objevila ČOI pyrotechniku IV. třídy, kterou nabízel vietnamský prodejce. Jednalo se o kulové pumy ráže 4" k jejichž odpálení je potřeba speciální zařízení. Jak to již bývá u těchto odborných prodejců zvykem, jako návod k použití uváděl nutnost zakopat pyrotechnický výrobek do země. Co by se dělo v případě jeho odpálení nepřeji nikomu zažít. Pro použití tohoto výrobku je třeba souhlasu Báňského úřadu a je záhadou jakým způsobem se tento nebezpečný výrobek k prodejci dostal.
Proto myslete vždy dopředu. Ohňostroj na Silvestra ano, ale používat jen výrobky řádně schválené a odzkoušené.
Já sám bych si pyrotechniku u vietnamských trhovců rozhodně nekoupil, i když se cena zdá lákavá, nikdy nevíte jak se pochybný výrobek zachová. Zdraví máme všichni jen jedno. A pokud chcete riskovat, podívejte se nejprve na obrázek zde
(pozor, jen pro silné povahy).
Přeji Vám  šťastný rok 2006, kde se sejdeme ve zdraví.
 

 

TOPlist





 

 Webmaster