Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Vývoz plastových hraček roste

Česko se stává významným vývozcem plastových stavebnic. Loni se jich vyvezlo za 1,1 miliardy korun, o zhruba čtvrt miliardy více než předloni. To představuje 30 procent celého hračkářského exportu.
Za nárůstem stojí podnik dánské firmy Lego Production v Kladně, který přebírá i letos výrobu z Dánska. Pro společnost Lego, jež za rok 2004 očekává ztrátu až dvou miliard dánských korun (8,2 miliardy korun), je přesun produkce do míst s nižšími mzdovými náklady součástí ozdravného plánu.
Loni Lego Production rozšířila výrobu a přijala dalších asi 150 lidí a nabírala i letos. "Nyní zaměstnáváme 528 lidí," uvedla mluvčí dánské společnosti Birthe Moller Schmidtová. I když se počítalo s tím, že by v Kladně mohlo výhledově pracovat až tisíc pracovníků, Schmidtová nevyloučila, že by se další přesun výrob do Česka mohl již zastavit. Podnik v Kladně otevřela firma Lego před třemi lety investicí 250 miliónů korun.
Přesun výroby ze západoevropských zemí do Česka se projevil i u firmy Kaden. Novohrádecká firma již třetím rokem přebírá produkci kovových modelů autíček z Nizozemska. "Každým rokem jejich výrobu více než zdvojnásobujeme. Letos bychom měli mít tržby 15 miliónů korun a produkci kolem 60 tisíc modelů," řekl ředitel společnosti Zdeněk Jaroš. Firma však loni přišla o výrobu modelů škodovek, kterou jim zadávala mladoboleslavská automobilka. Přednost dostali čínští konkurenti.
Pro výrobce hraček jsou největší konkurencí právě asijské firmy. "U plyšových zvířat velikosti kolem půl metru jsme již cenově srovnatelní s Číňany. Tam nám pomáhají vyšší náklady na přepravu tak velkých hraček z Asie," vysvětlila jednatelka firmy Yoko Hana Tichá. U menších hraček však už příbramská společnost není schopna konkurovat.
Zatímco vývoz plastových stavebnic či zvířátek v minulém roce vzrostl, vývoz plastových modelů klesl o sto miliónů korun z předloňských 430 miliónů. Menší zájem byl v zahraničí i o dřevěné hračky.
Češi ročně utratí za hračky asi tři až pět miliard korun. Výrazná většina jich pochází z dovozu.

 

TOPlist





 

 Webmaster