Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Na trhu jsou nebezpečné světlice

Řada lidí si myslí, že vážné úrazy způsobené světlicemi či raketami při silvestrovských oslavách hrozí jen těm, kteří si je amatérsky vyrobí doma. Není to pravda.
Nebezpečné rachejtle lze koupit i v běžném obchodě. Česká zkušebna zbraní a střeliva, která udělala test zábavné pyrotechniky, odhalila na trhu výrobek, jehož výbušný obsah více než devětkrát překročil přípustnou normu danou zákonem. Místo předpisového střelného prachu byl totiž naplněn takzvanou výbuškovou složí, která je mnohem účinnější. To znamená, že pro každého, kdo nevlastní průkaz odpalovače ohňostrojů, může být odpálení této rakety velmi riskantní a může mu například vážně popálit ruce nebo oči. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví na základě testu, který zkušebna udělala, zakázala tento nebezpečný výrobek prodávat.
Jedná se o římskou svíci čínské výroby. Základem této svíce je papírová trubička naplněná třaskavými světlicemi. Ta se má zasunout do prázdné láhve stojící na zemi, poté se zapálí doutnák a světlice vylétají za rachotu do výše. Namísto povolených 0,4 gramu výbušné nálože v jedné světličce však tato svíce obsahuje více než 3,6 gramu této nebezpečné látky. "S takovým množstvím smí zacházet pouze odborník. Laika může, pokud by svíci například včas nepustil z ruky, vážně poranit," tvrdí Jaroslav Dědeček z Výzkumného ústavu požární ochrany. Podle Milana Kukly ze zkušebny zbraní a střeliva nelze v tomto případě trestat výrobce, ale dovozce.

NĚKTERÉ RAKETY A FONTÁNY NEMAJÍ NEZBYTNÉ NÁVODY

Bezpečnost nemůže zaručit ani řada dalších rachejtlí a fontán, jak se některé pyrotechnické hračky nazývají. Často u nich totiž chybějí návody k použití, přestože to přímo nařizuje zákon. "Při špatném zacházení může ublížit nebo i zabít téměř cokoli, stačí, když se třeba světlice trefí do oka nebo do úst," říká Jaroslav Dědeček. Podle Milana Kukly zase málokdo ví, že rakety a římské svíce nemohou lidé například držet při odpalování v ruce, ale musí být zasunuty do láhve postavené na zemi nebo do jiného pevného držáku. Návody k použití chyběly u čínské fontány Cuckoo, u německých výškových raket Nizza a Apollo, vyrobených společností FKW Keller a taktéž německých světelných kuliček Blitz Kugeln z konkurenční továrny Nico Feurwerk.

LIMIT PRO ZPOŽDĚNÍ RAKETY SPLNILY

Zkušebna testovala čtrnáct raket, fontán, římských svící a petard z Německa, Číny a České republiky. Zkoušky, při kterých technici odpálili od každé značky tři až čtyři výrobky, se skládaly z měření maximální výšky doletu a takzvaného zpoždění, tedy času, který uběhne od zapálení rakety do doby spuštění jejího efektu. To je důležité proto, aby světlice či petarda nevybuchly už v ruce, a aby naopak délka zpoždění nebyla příliš veliká. Horní hranice je stanovena proto, že raketu či petardu, která by si dávala s výbuchem načas, by netrpělivý majitel mohl jít zkontrolovat, což by se mu mohlo stát osudným. Pyrotechnický výrobek může vybuchnout nejdříve tři sekundy po zapálení, nejpozději však šest sekund. Na samé spodní hranici zpoždění se ocitla čínská fontána Font. Vybuchla 3,1 sekundy po zapálení, limit tedy splnila o pouhou jednu desetinu sekundy.
Naopak nejdelší interval mezi odpálením a výbuchem měla výšková raketa Nizza, a to 5,9 sekundy. Do horního limitu zpoždění měla tedy stejnou minimální časovou rezervu jako Font. Mnohem lépe dopadly rakety ve zkoušce maximální výšky doletu. Nejvyšší přípustná hladina je stanovena na 115 metrů nad povrchem země, nejvýkonnější z raket, Lady Daisy Mix od výrobce Tarra Ostrava, vylétla do 62 metrů. Za ní na druhém místě skončila Nizza s 55 metry, třetí pak byla Apollo, která vylétla jen o dva metry níže.

VÝROBKY DOVEZENÉ NAČERNO JSOU RISKANTNÍ

Kdo rád tráví silvestrovskou noc při dunění petard a záblescích raket, měl by se při nákupu pyrotechniky řídit několika pravidly. Předně by měl sledovat, zda ten který výrobek byl schválen státní zkušebnou. Pozná se to tak, že má na obalu číslo rozhodnutí o schválení. Pokud tento údaj raketa nebo fontána nemá, byl výrobek dovezen načerno, a tudíž nebyl přihlášen ke schválení státní zkušebnou. "U těchto výrobků nikdo nemůže zaručit jejich bezpečnost, je lépe je nekupovat," říká Milan Kukla. Kromě toho musí zábavná pyrotechnika mít na obalu vyznačenu třídu nebezpečnosti. To je nezbytné proto, aby zájemce věděl, co mohou rachejtle nebo petardy způsobit. Do první třídy většinou spadají petardy a kapsle, které mohou odpalovat děti. Nemělo by se jim při manipulaci s těmito hračkami nic stát ani v případě, že si je strčí do úst. Podstatně razantnější jsou výrobky ve druhé třídě, kterou smí kupovat jen zájemci nad 18 let. Výrobky III. třídy smí používat pouze osoba, vlastnící průkaz odpalovače ohňostrojů. Kromě výše uvedených náležitostí musí mít všechny pyrotechnické výrobky, i když jsou třeba určeny jen malým dětem, také český návod. Ten by měl informovat o způsobu a místě odpalu, vzdálenosti, která je nutná pro bezpečné přihlížení, délce doby zpoždění a spotřební době.
Mějte tyto skutečnosti na paměti při výběru silvestrovské pyrotechniky a vstupte do Nového roku s pěknými zážitky z odpalování zábavné pyrotechniky. Zdraví máme pouze jedno.

 
TOPlist





 

 Webmaster