Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Nebezpečné auto z Číny

Test MF DNES odhalil další nebezpečné hračky na trhu. Dvě dětská autíčka původem z Číny jsou opatřena doslova jedovatým nátěrem.
Z něho se totiž uvolňují těžké kovy v míře, která mnohonásobně překračuje limity. V jednom policejním autíčku bylo olovo překročeno dokonce třiadvacetkrát.
Olovo je přitom pro děti velmi nebezpečné, poškozuje jejich nervový systém, zpomaluje mentální vývoj a může mít v pozdějším věku za následek snížení inteligence. Proto je množství olova v hračkách výrazně limitováno.

"Hračky natřené olovem jsme tady už dlouho neměli," uvedl Jiří Samsonek z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, kde hračky pro MF DNES analyzovali. "Dlouho už jsme nezažili, aby hračka nesplnila normu pro migraci těžkých kovů z nátěru. Většina hraček, které k nám do ústavu přicházejí ke zkouškám, jsou z plastů, které jsou probarvené přímo ve hmotě. Hraček, které se natírají povrchově, bývá méně," dodal expert.
Narazit při nákupu na nebezpečnou hračku je přitom snadnější, než by se zdálo. V obchodech jsou totiž tisíce hraček, které jsou buď jedovaté nebo mohou dítěti ublížit. Více v oddělení Nebezpečných hraček.
Poslední případ obletěl Evropu i USA: autíčka Sarge s jedovatým olovnatým nátěrem. I hračky od značkového výrobce Mattel byly závadné a hračkářský gigant musel stáhnout z českého trhu tisíce závadných výrobků. - seznam zde

 

TOPlist





 

 Webmaster