Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku

 

MUZEUM HRAČEK V BRNĚ

V roce 2007 připravilo Muzeum města Brna velkou sezónní výstavu historických hraček brněnské výtvarnice a sběratelky, paní Milady Kollárové. Výstava měla velký ohlas veřejnosti a inspirovala paní Kollárovou k uskutečnění dávného snu - vytvořit v Brně vlastní Muzeum hraček.
V letošním roce se její snaha zúročila – získala Měnínskou bránu, detašované pracoviště Muzea města Brna, pro expozici nazvanou MUZEUM HRAČEK.
A tak Měnínská brána, někdejší součást městského opevnění má novou úlohu – střežit SVĚT HRAČEK – SVĚT NĚKOLIKA GENERACÍ.
A návštěvníci se mají skutečně na co těšit - paní Kollárová ve své sbírce dává přednost českým hračkám, a tak najdeme hračky od známých firem Schovanek, Hamiro, Merkur a mnoha dalších.
Expozice je rozdělena do dvou částí – hry a hračky pro děvčata a pro chlapce. Expozice překvapuje rozmanitostí a růzností vystavených panenek, kočárků, pokojíčků, nádobíčka, her stolních, venkovních, společenských, hraček plechových, pohyblivých, hraček z textilu, hraček lidových, stavebnic, koníčků, figurek, zvířátek; autíček, vláčků, stavebnic dřevěných, kovových, loutek, loutkových divadel, není ani možné vše vyjmenovat.

Výstava historických hraček ze sbírky Milady Kollárové

Vážení a milí,
v Muzeu historických hraček z mé sbírky můžete nahlédnout do světa hraček několika generací.
Před léty jsem nashromáždila pár starých hraček, z počátku jsem se zajímala jen o ty pohyblivé. Postupně mne však okouzlily staré hry, panenky, medvědi, pokojíčky, kočárky, koně, divadélka…A tak se z mého koníčka stal kůň.
A i když je nyní má sbírka již rozsáhlá, každý další přírůstek mne nadchne, i když se jedná třeba o maličkost.
Velmi ráda sbírám též staré fotografie, samozřejmě téma dítě s hračkou – je to úžasný svět.
Objevování, určování původu a stáří hraček a případné restaurování, to je nádherné dobrodružství, které nikdy nekončí.Snažím se v rámci mých možností dokumentovat a nyní také veřejnosti zpřístupnit část našeho kulturního dědictví.
Budu ráda, když Vás vystavené hračky potěší. Dětem ukáží, jak někdy podobné a mnohdy již zcela odlišné hračky a hry doprovázely dětství jejich rodičů a prarodičů.
U těch dříve narozených vyvolají jistě milé vzpomínky, neboť radost a štěstí, které jim hračky dávaly v dětství, v nich zůstávají uloženy dodnes.

Milada Kollárová
Členka Unie výtvarných umělců, přišla do Brna z Ostravy. Studovala Střední uměleckoprůmyslovou školu, obor drobný umělecký průmysl. Studium ukončila v oddělení prof. Langra v roce 1966 a zvolila si práci návrhářky textilních hraček.
Většinu života se však věnovala volné tvorbě. Autorka tapiserií podle vlastních návrhů a také poetických pastelů. Její práce je známá u nás i v zahraničí - Švýcarsku, Německu, Rakousku i na Kubě, tam pobývala s celou rodinou dva roky.
V Brně se s jejími díly setkáte například v hotelu International nebo ve Fakultní nemocnici. Také Muzeum města Brna vlastní její realizace. Pravidelně také svá díla vystavovala u nás i v zahraničí.
Poslední dvě desetiletí se její velkou zálibou stalo sběratelství hraček, doplněné hledáním původní i fotografické dokumentace.

Výstava historických hraček ze sbírky Milady Kollárové

Místo konání:
Muzeum města Brna, Měnínská brána
Otvírací doba : Po-Ne 10-18 hod

Informace a objednávky pro školy a zájmové skupiny:
PhDr. Eva Picmausová, e-mail: picmausova@spilberk.cz, tel.: 542 123 618

 
 
TOPlist





 

 Webmaster