Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Lipsko 2006

Od 30. září 2006 bude Lipsko již pojedenácté středem modelářského světa. Ve dnech konání veletrhu modell-hobby-spiel budou na lipské výstaviště proudit davy železničních modelářů z celého Německa, aby se informovaly o novinkách roku 2006 a získaly podněty pro toto velmi oblíbené hobby. Podle údajů Svazu hračkářského průmyslu DVSI vlastní 8,5 milionu německých domácností (to je každá desátá) modelovou železnici. Obrat dosažený prodejem modelových železnic a jejich příslušenství činil v roce 2005 177 milionů Euro. Německý trh je největší v Evropě.

Nejlepší firmy míří do Lipska
Všichni přední výrobci modelových železnic míří v roce 2006 do Lipska. „To svědčí o velkém významu veletrhu jako místu pro představení podzimních novinek“, vysvětluje Josef Rahmen, jednatel společnosti Leipziger Messe GmbH. Ke stálým vystavovatelům patří Auhagen, Bachmann, Bemo, Brawa, Ernst Paul Lehmann Patentwerk (LGB), Gebrüder Fleischmann, Herpa, Noch, Piko a Tillig. Také Märklin představí v roce 2006 své novinky: „Veletrh modell-hobby-spiel je pro nás velice důležitý, neboť odráží celý středo- a východoevropský trh“, vysvětluje Eric-Michael Peschel, ředitel veletrhů a výstav firmy Märklin.

Kdo by chtěl prožít něco neobvyklého již při cestě na modell-hobby-spiel, měl by si koupit jízdenky v Železničním muzeu Schwarzenberg a 30. září 2006 podniknout jízdu zvláštním parním vlakem ze Schwarzenbergu do Lipska. Cesta vede ze Schwarzenberge přes Aue, Lößnitz, Zwönitz, Thalheim a Chemnitz až na lipské výstaviště. Zvláštní zážitek pro milovníky železnice nabízí lipské železniční muzeum Bayerischer Bahnhof e.V. Návštěvníci veletrhu se mohou zúčastnit jízdy v areálu výstaviště. Čeká je vyjížďka historickou parní lokomotivou 52 8154-8 z roku 1943 a prohlídka rychlíkové parní lokomotivy stavební řady 35 1113-6 se salónním vagónem.

Kvalitní přehlídka modelových železnic pěti národů
„V letošním roce se nám podařilo sestavit přehlídku modelových železnic, která zahrnuje všechna běžná měřítka“, vysvětluje organizátor Dr. Werner Zündorf. Modely pocházejí z Německa, Francie, Velké Británie, Polska a České republiky. Zvlášť zajímavý je např. polský soubor modelů s kolejištěm N. Své modely poskytlo deset svazů modelových železnic z celého Polska. Tyto modely představují provoz polských železnic, dohromady tvoří aranžmá o délce 30 m.
Obdivné pohledy návštěvníků na sebe přitáhne také železnice francouzského klubu de Modélisme de Draveil. Tento model zavede pozorovatele do typického francouzského městečka z roku 1850. Hostem v Lipsku bude také modelářský klub St. Neots model railway club z Velké Británie, který letos představí modelovou železnici nazvanou „Kings Green Wharf“. Železnice Klubu železničních modelářů z Prahy probudí k životu provoz vedlejší dráhy českých železnic. Doma i v zahraničí se tato železnice o velikosti 30 čtverečních metrů vždy setkala s velkým ohlasem.

Přehlídka novinek představí to nejlepší z roku 2006
Poprvé se na veletrhu modell-hobby-spiel uskuteční přehlídka novinek MIBA. Zástupci předních firem jako Tillig, Piko, LGB a Modelleisenbahn GmbH
(Roco) budou odpovídat na otázky týkající se techniky, funkce a designu modelových vozů, které budou k vidění na modelových železnicích. U příležitosti 125. výročí připravila firma LGB zvláštní překvapení. Na svém veletržním stánku představí originální parní lokomotivu Rügenské úzkokolejky nazvanou „Šílený Roland". Tato lokomotiva stavební řady 99 4604 z roku 1908 je dlouhá 4,80 m a váží devět tun. Ještě není provozuschopná, ale jak říká tiskový mluvčí firmy LGB Günter Kopp: „již brzy bude tento malý klenot vozit návštěvníky nejkrásnějšího německého ostrova“. Pro zájemce o historii bude zcela jistě přitažlivá také jubilejní výstava, která nabídne průřez celou historií firmy.
Dalším vrcholem veletrhu bude modelová železnice Holgera von Hofe z Lipska/ Markkleebergu. Tato železnice dělá dojem již jen svými rozměry: toto aranžmá tvoří 120 metrů kolejí na různých trasách, několik parních lokomotiv, prvky jako kostely, vodní a větrné mlýny, statky, zříceniny hradů a 200 postav a 40 automobilů. Model bude navíc ozdoben typickými podzimními dřevinami a rostlinami.
Firma Gebrüder Fleischmann pozve návštěvníky na cestu pěti epochami železniční historie. Návštěvnickým magnetem bude např. model legendární pruské parní lokomotivy BR 17.10. Tento model H0 je k dostání jako model na stejnosměrný nebo střídavý proud a také ve zvukové variantě. Novinkou v měřítku N je E 19 01, jejíž předlohou byla E- lokomotiva z roku 1937 postavená firmou AEG.
Krásně barevné jsou sběratelské série od firmy Fleischmann, např. osobní vlak „Královské pruské a velkovévodské hesenské státní železnice“, který je potištěn dvojitými erby a tažený lokomotivou T 10.

Kontakt:
LIPSKÉ VELETRHY
Výhradní zastoupení pro Českou republiku
SEPP International s.r.o.
Přemyslovská 32, 130 00 PRAHA 3
Telefon: +420 222 734 483
Telefax: +420 222 734 482
E-mail: info@lipskeveletrhy.cz
Web: www.lipskeveletrhy.cz
 

TOPlist





 

 Webmaster