Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Jičín - Město pohádky v roce 2005

V Jičíně je po roce opět oblíbený festival. Letošním tématem je hra a komunikace a podtitulem první verš známého říkadla Zlatá brána otevřená. I festivalové dny se odvíjejí podle dětského rozpočítávadla Enyky, benyky, kliky...
Vedle tvůrčích dílen, výstav, čtení či seminářů v Jičíně vystoupí písničkářka Radůza, kapela Traband, Vojta Kotek a jeho rockový ROHlik, Václav Neckář, Jitka Molavcová, Michal Nesvadba, Filip Jankovič, Martina Balogová či jazzman Jiří Stivín&Collegium Quodlibet. Boleslav Polívka sehraje nostalgickou klauniádu Pro dámu na balkoně, divadelník Víťa Marčík svou Mystérii buffa, chybět nebudou ani Evropské centrum pantomimy a Divadlo Neslyším Brno, Městské divadlo Mladá Boleslav s Nezvalovou Manon Lescaut, folklorní soubory, pohádkáři, výtvarníci, literáti ani tvůrci večerníčků.
Než však ve středu 7.9.2005 vyrazí Jičínem tradiční pohádkový průvod, v němž se potkají loupežník Rumcajs, Harry Potter i hastrman, zažije festival svůj prolog. V Domě kultury se koná koncert V takové krásné společnosti, na němž Penguin Quartet zahraje L. A. Buškoncert, výbor z díla předního českého hudebního skladatele žáka Járy Cimrmana. „Na koncert jsme pozvali všechny, kdo pomáhali festival tvořit včetně osobností, které se zúčastnily minulých ročníků. Na koncertě převezme paní Pilařová čestné občanství pohádkového města in memoriam pro výtvarníka Radka Pilaře. V retrospektivním sestřihu si ilustrátora Rumcajse připomeneme, a to záběry z roku 1992, kdy s dětmi maloval na obrovská plátna. Rok nato zemřel,“ říká výkonná ředitelka festivalu Věra Rychterová.
Festival má už celorepublikové renomé, a tak se do her zapojí děti od Děčína přes Žampach až po Prahu a Zábřeh na Moravě. „Kromě škol přijíždějí děti i z ústavů sociální péče, kterým zajišťujeme i ubytování. Ty u nás vystupují na otevřených pódiích a mají stánky, kde si prodávají své výrobky,“ uvádí ředitelka.
   Hra jako komunikace
Holandský filozof Johann Huizinga v knize Homo ludens píše, že hra je v kořenech lidské existence a ta je bez ní nemyslitelná. „Naším tématem je hra, ovšem ne ve smyslu hračky, ale spíše jako komunikace. Hry se budou hrát i vyučovat, pořádáme řadu tvůrčích dílen, na jedné se budou vyrábět metr a půl vysoké šachy z ekologické vlnité lepenky, na další se budou tisknout pexesa či vyrábět karty. Profesor Ivan Vyskočil z pražské DAMU a Přemysl Rut povedou malé sympozium o hře pro pedagogy či sociální pracovníky,“ říká Rychterová. Dílen bude na třicet, mnohé charakterizují poetické názvy: Bublinárium, Figurky, kostky a hliněnky z hliněné dílničky, Do prkýnka! (smrkovýho), Vyrobte si lampióny, Upovídaná dílna, Triky s tri(č)ky či Tanyny s Pampeliškou. Starší děti mohou zaujmout turnaje deskových her, japonské hry z papíru, filmová animace a „pixilace“ ve workshopu Kujme pikle Filmové školy Zlín včetně promítání pásma filmů zlínské filmové školy v pořadu Studenti studentům. Veřejné promítání na zeď kostela sv. Jakuba vzdá hold animačnímu umění Hermíny Týrlové. Letošní Den České televize v pátek bude ve znamení oslav Večerníček má 40. Dále se uskuteční křest kolorovaného DVD O Rumcajsovi přímo v Rumcajsově ševcovně, výtvarnice Lucie Seifertová představí unikátní obří leporelo Dějiny udatného národa českého a festival se zapojí do projektu UNICEF Adoptuj panenku a zachráníš dítě.
   Za rok uctíme Čtvrtka
Program festivalu je obrovský. Patří do něj také světová premiéra a křest večerníčkového seriálu Krysáci za účasti tvůrců a s dražbou filmové klapky. Autorem muziky je Miroslav Wanek, proto na křest naváže koncert jeho kapely Už jsme doma. Dalšími osobnostmi budou Jaroslava Moserová, neboť záštitu nad přehlídkou drží Dětský fond OSN UNICEF, výtvarník Zdeněk Smetana či kreslíř Vladimír Jiránek.
Václav ČtvrtekPatnáctý ročník ještě ani nezačal a v Jičíně už vymýšlejí šestnácté pokračování. „Festival se určitě rozšíří, už se sešla nová dramaturgická rada, aby přehlídka byla stále jiná a nestagnovala.
Tématem příštího již 16. ročníku budou Strašidla, bubáci, skřítci a připomeneme si výročí Václava Čtvrtka.
I on dostane in memoriam čestné občanství pohádkového města jako letos Radek Pilař. První, kdo toto ocenění získal, byla spisovatelka Marie Kubátová, která náš festival podporuje od samého začátku a moc krásně o něm mluví,“ říká ředitelka.
Bližší informace a podrobný program naleznete zde.

 

TOPlist





 

 Webmaster