Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Staré hračky zaplnily Nové Hrady

O několik desetiletí zpátky přenese návštěvníky výstava Staré hračky na Nových Hradech. Mohou si na ní připomenout výrobu nedalekého závodu Ites v Trhových Svinech, jehož produkce těšila děti od roku 1938. Poslední hračky sjely z jejího výrobního pásu před dvěma lety.

„S nápadem přišla kolegyně už při přípravě plánu výstav před třemi lety. A také to pěkně zní – Staré hračky na Nových Hradech,“ řekl kastelán Jan Smolík. Zdůraznil, že dnes se většina hraček dováží z Asie a kvalitní, jaké se vyráběly v Trhových Svinech, je těžké sehnat.
Mezi nejvzácnější exponáty na výstavě patří například vláček z roku 1938 a několik plechových autíček z prvopočátků výroby hraček v regionu.
Většinu exponátů zapůjčil na výstavu, kterou mohou návštěvníci zhlédnout až do konce září, pražský sběratel Robert Švec. A na výstavu přispěl materiály také jeden z posledních konstruktérů hraček trhovosvinenského závodu pan  Ladislav Maděra. „Radou a písemnými materiály a zapůjčil také několik posledních modelů,“ uvedl kastelán.
Švec, který sbírá hračky tři roky, zapůjčil do Nových Hradů 92 kusů ze své sbírky. „Je to ale pouze malá část. Sbírám staré československé hračky a tohle je pouze od výrobce Ites z Trhových Svinů.
Byl to největší československý výrobce mechanických hraček,“ podotkl sběratel. Za poslední tři roky již stihl nashromáždit přes 3 500 hraček vyrobených do roku 1990. Opravuje je, ale musí na nich být také znát, že si s nimi děti hrály. „Někde je odřená, někde je i trochu bouchlá. A některé hračky sbíráme i na náhradní díly a pak to kompletujeme,“ dodal Švec.



 

 
TOPlist





 

 Webmaster