Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Merkur vystavuje v Mělníku

29. 5 2008 otevřelo Regionální muzeum Mělník novou dlouhodobou výstavu s názvem „Staré mechanické hračky“.
Ve dvou místnostech v prvním patře hlavní budovy muzea na návštěvníky čekají historické elektrické vláčky, kovové stavebnice MERKUR (METROPOL), EDISON, VAŠEK, MÄRKLIN, dětské modely parních strojů i další mechanické hračky na klíček. Velká část exponátů, jako např. model obřího ruského kola, metrový model jeřábu, či model parní lokomotivy ze stavebnice Merkur..., pochází ze sbírek Jiřího Mládka, který je jedním z největších sběratelů Merkuru na světě.
Součástí prohlídky nové expozice je předvádění jízdy elektrických vláčků Merkur v improvizované krajině. Elektrifikované kolejiště s elektromagnetickými výhybkami a návěstidly, doplněné budovami nádraží, osvětlenými nástupišti, železničními mosty a dalšími objekty je dílem Miroslava Smahy, který je autorem koncepce celé výstavy.
Výstava vznikla ve spolupráci s firmou Merkur Toys s.r.o. z Police nad Metují, která obnovila výrobu kovových stavebnic a elektrických vláčků Merkur a usiluje např. i o jejich návrat do školní výuky. Novodobé stavebnice i vláčky Merkur si můžete na výstavě též prohlédnout či zakoupit v pokladně muzea. V prodeji jsou také papírové „merkurovské“ skládanky např. pověstné ocelové město - největší model ze stavebnice Merkur na světě. Výstava obsahuje i další zajímavé exponáty: legendární kovové slepičky na klíček či historické dětské promítačky s kolekcí komixových diapozitivů z roku 1910, unikátní pětipatrovou stavebnici Metropol z roku 1933 jedinou kompletně dochovanou v ČR.
Děti navíc mají možnost vyzkoušet si svou zručnost v malé dílně, ve které si mohou sestavit modely z Merkuru dle vlastních představ. Nejlepší výtvory budou vystaveny jako součást expozice.

Stránky muzea najdete zde
Stavebnici Merkur můžete zakoupit zde

 
TOPlist





 

 Webmaster