Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Igráčci: umělohmotní pracanti žijí dál

Cestář, metař, zdravotnice nebo příslušník Veřejné bezpečnosti - plastové figury družstva Igra byly v dobách socialismu doma v nejednom dětském pokoji. Opět se obnovila jejich výroba.
Igráčci přišli na svět s funkcionalisticky jednoduchým designem, který jim už zůstal. Všichni jsou sestaveni ze stejných dílů. Nohy a ruce mají pohyblivé v jednom směru, hlavou ale mohou otáčet kolem dokola. Na duté hlavě mají gumový účes, vytvarovaný jakoby podle hrnce - to aby se jim dala nasadit čepice. Mění se pouze barvy a příslušenství - podle toho, jakou profesi ten který panáček vykonává.

První byl zedník
Pražské výrobní družstvo Igra vzniklo v roce 1950 sloučením menších výrobců hraček. Název byl patrně poplatný době - pravděpodobně vznikl z ruského slova "igra", tedy hra.
Hračky, kterým družstvo dalo jméno, se začaly vyrábět až po osmadvaceti letech jeho existence. V roce 1977 se igráčci zrodili v hlavách Jiřího Kaliny a Marie Krejchové, návrhářů Igry. Dlužno dodat, že v západním Německu v té době již tři roky firma Geobra prodávala systém Playmobil, jehož součástí je podobná figurka.
První vyráběnou figurkou byl zedník. K němu pak přibyl kuchař, stavbař, kominík, námořník, cestář, zdravotnice, matka s dětmi a další. Každoročně se společnost plastových pracantů rozšířila přibližně o čtyři další modely. Rodili se v závodě v Mnichovicích u Prahy, kompletováni ale byli i podomácku.
Hračky se dočkaly rychlého úspěchu, který trval po celá 80. léta. Všichni vyrobení igráčci by se vyrovnali obyvatelstvu středně velké země, bylo jich několik miliónů. Vyváželi se do Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska, nebo východního Německa. Menší počet se jich dostal i do Francie a Nizozemska.
Úspěch igráčků se pokusila napodobit firma Směr, která nějakou dobu vyráběla svoje hejrupáčky.
Design figurky se za ta léta prakticky nezměnil. Igráčci byli stále stejné osmicentimetrové postavičky, přidávalo se jen příslušenství. Jedna inovace samotné figurky ale přece jen proběhla - byl jim přidán nos. První igráčci jej neměli.
Prodával se i malý příslušník Veřejné bezpečnosti. Tak jako mnozí živí, i on po sametové revoluci převlékl kabát a stal se moderním policistou.

Figurky revoluci přežily
Po pádu železné opony zájem o igráčky zeslábl. Zákazníci, a s nimi i prodejci, chtěli do té doby nedostupné zahraniční hračky. Samotná Igra však nezanikla, kromě igráčků totiž vyrábí i hračky jako modelová autíčka a jiné zboží.
Přes nižší zájem byly na trh uvedeny modely, například středověký rytíř nebo sedlák. Proč řady umělohmotných šikulů nerozšířil třeba manažer nebo programátor? "Vzhledem ke stagnaci v druhé polovině devadesátých let jsme přestali vyrábět nové formy na další typy, jejich výroba je totiž velmi drahá," říká Oldřich Mašek, předseda družstva Igra.
V současnosti se ale zájem o igráčky obnovuje. "Je to i tím, že děti, které si s nimi hrály, dnes samy mají děti a vzpomínají si na igráčky," říká Mašek. Dnešní padesátičlenná rodina igráčků se tak může v budoucnu rozšířit. Na firmu Igra byl však v roce 2006 vyhlášen konkurz. Díky nadšencům se však podařilo výrobu zachovat pod křídly jiného výrobce a dovozce hraček, zůstal zachovám i název, který je chráněným vzorem.
Teď se snaží dostat svoje figurky do maloobchodních řetězců. Je otázka, zda je to ta správná cesta, jestli by nebylo lépe nabídnout Igráčky k prodeji v síti malých hračkáren, které se specializují na české hračky.
V poslední době se prodej igráčků zvyšuje a tvoří asi deset procent hraček, které Igra prodává. V mezinárodním měřítku se igráček neprosadil, vyváží se pouze na Slovensko. Figurky však našly nové využití - slouží dnes i jako reklamní předměty.
O tom, že igráčci nejsou mrtvou značkou, svědčí i to, že jejich jméno přijal florbalový tým ze Štětí. Podle slov Oldřicha Macka se stejně pojmenovala jakási metalová skupina.
Igra řešila také svérázný případ zneužití svého know-how. Jeden internetový server vytvořil fotografický komiks, v němž účinkovali právě igráčci a hejrupáčci. Komiks evidentně nebyl určen pro nejmenší čtenáře, plastoví hrdinové v něm řeší například svoje drogové problémy. Podle Oldřicha Maška Igra tvůrce stránek upozornila, že igráčci jsou jejím duševním vlastnictvím. Nové epizody se na internetu již neobjevují, ale stále jsou k nalezení ty z roku 2001.
V roce 2007 byla obnovena výroba Igráčků. Zakoupit si je můžete zde .


TOPlist





 

 Webmaster