Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hračky z PVC jsou nebezpečné, ale prodávají se.

Hračky z měkčeného polyvinylchloridu známého spíše pod zkratkou PVC obsahují nebezpečné látky.
"Takzvané ftaláty ohrožují především nejmenší děti," uvedla již během prvního testu dětských hraček, který před pěti lety pořádala MF DNES, Ludmila Antošová ze zlínského Institutu pro testování a certifikaci. "Ftaláty totiž patří mezi migrující prvky a mohou se žmouláním a cucáním vylouhovat do dětského těla."
V roce 1995, kdy byly ftaláty objeveny, se MF DNES zaměřila na všeobecnou bezpečnost hraček pro kojence a batolata ze všech hledisek. Kromě ftalátů tehdy objevila akreditovaná zkušebna v hračkách kadmium a na mnohých i ostré hrany či příliš malé součástky. "Akutní otravy ftaláty či kadmiem jsou vzácné, ale jejich postupné ukládání v organismu může způsobit potíže ve vyšším věku," uvedla tehdy doktorka Martínková z pražské hygienické stanice. U ftalátů se to týká hlavně jater.
O dva roky později se test dětských hraček zaměřil přímo na ftaláty a ty se znovu objevily. V roce 2001 stejným způsobem Institut pro testování a certifikaci vyzkoušel PVC hračky na objednávku ekologické organizace Greenpeace se stejným výsledkem - ftaláty v hračkách stále jsou. O jejich nebezpečnosti se přitom všeobecně ví a od roku 2002 je tato látka v hračkách dokonce zakázána.

PVC lze na hračkách bez problémů nahradit polyethylenem označovaným zkratkou PE.
 

PVC je označováno v návodech nebo přímo na hračkách svou zkratkou, slovem vinyl, písmenem V nebo číslicí 3 zasazenou do malého trojúhelníčku. Někteří výrobci ovšem těchto zásad nedbají a žádné označení neuvádějí.
 

:-) Jak zjistíme v amatérských podmínkách, zda hračka neobsahuje nebezpečnou látku?
Hračku dítěti odebereme, zapálíme a pokud se plamen nezabarví do zelena, neobsahuje nebezpečné příměsi. Dítěti můžeme hračku po uhašení bez obav vrátit.  :-)

 
TOPlist





 

 Webmaster