Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hračky plavou světem

Dlouhá léta brázdily vody tří oceánů hnány divokými mořskými proudy. Nyní pro ně asi nastává čas návratu. Bílé gumové kachničky a jejich přátelé -žabky, bobři a želvy - se více než deset let poté, co během mořské bouře vypadli v kontejneru z lodi, blíží k zemi původního určení - do USA.
A spokojení jsou navíc i oceánografové, kteří tvrdí, že je výlet hraček mnohému přiučil o mořských proudech. Téměř 29 000 hraček, které vypadly ze zaoceánské lodi převážející náklad z Číny do Seattlu, unášely jedenáct let mořské proudy.

Z Tichého oceánu, kde nedaleko 45. rovnoběžky spadly do moře, směřovaly hračky k pobřeží Aljašky. V roce 1995 dosáhly Beringova průlivu a o pět let později se podívaly i na Island. V roce 2001 se pro změnu pohupovaly na vlnách severního Atlantského oceánu někde nad místy, kde se potopil Titanic.
"Některé pak pokračovaly dál, jiné se vrátily a směřovaly k Evropě," říká Curtis Ebbesmeyer ze Seattlu, oceánograf v důchodu, který hračky léta stopoval. "Nyní by jich měly být stovky roztroušeny podél pobřeží Nové Anglie." Ebbesmeyer byl schopen hračky podle svých slov sledovat díky kačenkám, které moře po cestě vyplavovalo v houfu na pobřeží.
Hračky také připomínají, že každoročně do moře z lodí napadá na deset tisíc přepravních kontejnerů. "Když něco spadne do oceánu, nezmizí to," tvrdí Ebbesmeyer. "Jen to putuje někam jinam." (zdroj CTK)
 

 
 
 
TOPlist





 

 Webmaster