Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hračky nestárnou - vernisáž

V Brně začíná výstava pro všechny generace. K vidění je na dva tisíce historických hraček. Muzeum města Brna na Špilberku vystavuje na dva tisíce historických hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové.
Dětské poklady vystavené pod názvem Hračky nestárnou jsou tematicky rozmístěny do pěti místností. První oddíl láká do světa stolních her. Návštěvníci v něm najdou unikáty až z poloviny 19. století. K vidění je například kovová stavebnice Vašek, Samočinná hra otázek a odpovědí, která se třeba záludně ptá, co je arabská guma. „Na výstavu by měly přijít nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Pověděli by svým ratolestem, s čím vším si hráli, a vysvětlili jim, co je která hra zač,“ říká sběratelka Kollárová.
Další místnost výstavy se proměnila v půdu. „Tam se najde nejvíce starých panenek,“ vysvětluje kurátorka Eva Picmausová, která poté popisuje obrovské množství dívčích hraček z všemožných koutů světa. „Máme tu různě staré panenky z Německa, Japonska i ty naše. Jsou tu panenky porcelánové, celuloidové, ale i budoárové panenky, které jsou z vosku a ve třicátých letech sloužily jako výzdoba místností,“ dodává kurátorka výstavy, jež trvá do 27. ledna příštího roku.
Na své si ovšem přijde i mužské zastoupení návštěvníků. Místnost s autíčky, vláčky nebo dřevěnými traktůrky je toho důkazem. Velký ohlas jistě bude mít část výstavy nazvaná Byl jednou jeden domeček. „Tady jsme naaranžovali hokynářství, kuchyně, pokojíčky i koupelny pro panenky,“ vyjmenovává Kollárová. K největším specialitám na výstavním jídelníčku patří domeček pro panenky v krabičce od sirek z počátku 19. století nebo funkční splachovací záchod s dochovaným toaletním papírem ze třicátých let minulého století. Na závěr výstavy je připravena expozice zvířecích hraček. „Právě medvědi jsou jedni z mých nejoblíbenějších zástupců hračkářské říše,“ prozrazuje sběratelka.
Kromě nich jsou tu plyšoví psi, kočky či dřevěný kačer Donald z třicátých let. „K hračkám jsem měla vztah vždycky. Před patnácti lety se mi jich najednou nashromáždilo více. Přišlo mi krásné kolekci rozšířit,“ zdůvodňuje Kollárová. Shromažďování ale není jejím hlavním cílem. „Tím je zachovat kulturní dědictví. Mrzí mě, že hračky mizí. Navíc i generace, které si s nimi hrály, už na ně zapomněly, a proto jsem chtěla, aby si je připomněly,“ dodává. Sbírka hraček brněnské výtvarnice je jedna z nejrozsáhlejších v České republice, čítá asi tři tisíce exemplářů. Všechny dětské poklady se na Špilberk nevešly, návštěvníci však uvidí celé dvě třetiny nevšedního souboru.

Fotografie z vernisáže a výstavy







 
TOPlist





 

 Webmaster