Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hračky nestárnou

V posledních letech zaznamenáváme velký vzestup zájmu o starožitné hračky, které v minulosti stály spíše na okraji muzejních sběratelských aktivit. V Muzeu města Brna se ještě v 80. letech 20. století ve sbírce hraček nacházelo pouze několik desítek kusů. Za uplynulé čtvrtstoletí se situace radikálně změnila a hračky ve své početnosti dostihují a někdy i předstihují sbírky ostatní. Tento trend sbírání hraček, je pochopitelný. Člověk je tvor hravý a hračky byly a jsou přirozenou součástí světa dětí. Jejich pomocí se učí novým věcem, pěstují fantazii, motorické schopnosti a vůli. Posláním hraček je však především vnášet smích a radost do života dětí. Nehledě na dokonalé řemeslné zpracování starých hraček, vydávají i dnes, po stu a více letech zvláštní kouzlo dávných časů. Jakoby radost, optimismus a štěstí kterou dávaly ve své době dětem, v nich zůstaly uloženy navždy.
Proto Muzeum města Brna ochotně vyšlo vstříc plánu uspořádat v prostorách západního křídla hradu Špilberku sběratelskou výstavu hraček z velmi rozsáhlé soukromé sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové, jejíž sbírka hraček v současnosti patří k nejrozsáhlejším sbírkám u nás. Počet hraček jde do tisíců a výběr těch nejzajímavějších mohou návštěvníci shlédnout na výstavě s názvem "Hračky nestárnou". Výstava bude uspořádána od 17. května 2007 a potrvá až do konce ledna 2008.
Sbírání hraček se stalo pro Miladu Kollárovou velkým koníčkem. Péče o ně, ve smyslu renovace a restaurování si nárokuje každou volnou chvilku.Výsledek jejího dvacetiletého snažení představí hračky nejméně čtyř generací. Sonda do dávného světa dětství vyvolává na jedné straně nostalgické vzpomínky u starší generace, ale také obdiv k umělecko - řemeslnému umu našich předků. Dětské diváky vtáhne do výtvarně atraktivní scenérie členěné do pěti tématických okruhů.
V prvním, nazvaném "Člověče nezlob se"přijdou ke slovu staré hry, stavebnice, modely a skládačky. Nahlédneme také do světa "Nestárnoucích panenek", uložených často k dlouhému spánku na starých půdách. Chlapecká i mužská část diváků jistě ocení více technické téma"Táto, pojď si hrát." A ti nejmenší? Na ty čekají pokojíčky a obchůdky v předposlední místnosti nazvané "Byl jednou jeden domeček". Že "Máme rádi zvířátka" o tom nikdo nepochybuje, můžeme se přesvědčit na vlastní oči v závěru výstavy. Plejádu zvířátek lze jen těžko spočítat. A kdo rád staré fotografie, nevynechá úsměvnou fotogalerii na chodbě, nazvanou "Dítě s hračkou, aneb řekni sýr."
Vyčerpávající prohlídka rozmanitého množství historických hraček bude dětem v menší míře kompenzována možností návštěvy Dětského koutku. Místnost vybavená hračkami, které Muzeu města Brna formou velkorysé sponzorské zápůjčky přenechají po dobu trvání výstavy firmy "HABADĚJ", "ŠAPITÓ" a "MAXIM" zaujme jistě děti všeho věku. Dětským kolektivům předem objednaným se budou věnovat lektoři Muzea města Brna, kteří dětem zprostředkují návštěvu neznámého světa hraček jejich rodičů a prarodičů .

Fotografie z instalace výstavy


 

 
TOPlist





 

 Webmaster