Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Broučci odlétají do Japonska

Svatba u Broučků, unikátní dioráma, které slavný loutkář Jiří Trnka vytvořil v roce 1938 na motivy nesmrtelné Karafiátovy knížky, poletí do Japonska. Ostrovní země totiž chystá výstavu Jiřího Trnky, a protože se Japoncům postavičky z Jimramova na Vysočině zalíbily, požádali o jejich zapůjčení.
"Ovšem na výstavu do Japonska poletí jen část. Celé dioráma se do letadla nevejde, také náklady na přepravu jsou drahé. Budu balit zpěváčky, evangelického kazatele, Verunčinu svatbu a povoz s koníkem," prozradil restaurátor Václav Flesar, jenž včera začal jimramovský poklad opatrně rozebírat.
Trnka vytvořil dioráma v Praze jako první ztvárnění Broučků, až později vytvořil i loutky pohyblivé. Broučci měli putovat na světovou výstavu v americkém New Yorku. Z té však kvůli světové válce sešlo.
"Poprvé jsem se s těmito Broučky setkal jako dítě v pražském Husově muzeu, Trnka totiž dioráma věnoval českobratrské církvi evangelické," vzpomíná jimramovský farář Tomáš Jirků. Když se muzeum začátkem devadesátých let rušilo, ústředí církve oslovilo právě Karafiátovo rodiště. "Nejprve bylo dioráma v kostele, pak se stěhovalo do místní Síně rodáků," dodal farář. Několik výstav mají už Broučci za sebou. V roce 1958 bylo zrestaurované dílo na výstavě Expo v Bruselu, stěhovalo se i do Českých Budějovic a Prahy. Teď je uvidí Japonci ve městech Tokio, Kariya a Fukui. "Odlétá šestého dubna, zpátky má být v půlce listopadu. Japonci přislíbili na oplátku nějaké finance na restaurování scény," řekl starosta Pavel Kalášek.

Dioráma by totiž opravu skutečně potřebovalo. "Trnka nikdy nedělal věci na věčnost, ale pro okamžitou potřebu. Použil proto spoustu přírodních materiálů, traviny, bavlnu, vlnu. Ty poničil mol, šatičky sotva drží pohromadě," potvrdil Jirků.

 

 
TOPlist





 

 Webmaster