Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Beyblade - hit letošních vánoc

Chcete dopředu vědět, co budou vaše děti chtít k Vánocům? Dobře sledujte, jaký seriál potomky nejvíce bere. A pak kupte tu nejbizarnější věc, která v něm byla. Například kouzelnické pomůcky pohádkového čaroděje Harryho Pottera už děti moc netáhnou.
První příčky dětských vánočních přání po dvou letech Potterova vládnutí obsadila nová hračka - elektronická káča Beyblade, kterou děti znají ze stejnojmenného televizního seriálu.
Ve "speciální" plastové aréně (399 korun) se proti sobě roztočí dvě blikající a hrající káči (jedna za 299 korun) a narážejí do sebe. Káča, která spadne jako první, prohrává.

Jepičí život hitů
Podle obchodníků je to však zase další v řadě hitů, který po pár měsících vyšumí. O pokémonech nebo elektronickém zvířátku tamagoči se dnes už skoro neví. Do zapomnění už prý začíná upadat i čtveřice mimozemšťánků ze seriálu Teletubbies.
Vyrobit - alespoň na chvíli - masově nejoblíbenější dětskou hračku není tak složité. Klasická televizní reklama už nestačí, a tak se v posledních letech začal objevovat nový způsob, jak zaujmout: nejdříve se vysílá úspěšný dětský seriál nebo film a pak se do obchodů dodají předměty, které ho připomínají.
"Týmy, které vytvářejí dětské seriály, už dopředu počítají s komerčním úspěchem doplňkových předmětů. Vědí, že prodej práv na komerční využití může ve výsledku představovat ještě větší zisk než poskytnutí autorských práv k vysílání," domnívá se Michal Bartoš z reklamní agentury Lemon Production.
Podle něho tyto uměle vytvořené fenomény ovlivňují vkus dětí. "Propagace je z velké části zaměřena na děti. Je to skupina, která dokáže doma prosadit, co se bude kupovat. A netýká se to jen hraček," doplňuje Bartoš.
Děti však při sestavování seznamu vánočních přání nemusí ovlivňovat jen televizní program. Zvláště u starších záleží také na tom, jak tráví svůj volný čas.
"Samozřejmě i děti, které chodí do našich oddílů, si přejí počítač nebo mobil. Ale větší část z nich bude chtít něco pro ně užitečnějšího, třeba nové pohorky nebo větrovku," říká předseda Asociace turistických oddílů mládeže Tomáš Novotný.
Na pultech se začínají objevovat i hračky, které podněcují dětskou fantazii a mají výchovný podtext. Třeba akvárium, do kterého se vhodí umělohmotná vajíčka. Z těch se vylíhnou zvířátka, jež dítě musí krmit a starat se o ně. Když to dělá dobře, umělá zvířátka rostou.
Opravdu po zralé úvaze by rodiče měli dětem koupit takzvaný špionážní kalkulátor. Kalkulačka má v sobě vysílačku a dokáže odposlouchávat vše v okruhu třiceti metrů. I přes zeď.

 

 

TOPlist





 

 Webmaster