Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Vychovává Sparky’s gamblery?

"Teď už nemusíš chodit za automaty daleko! Pořiď si svůj vlastní a zažij stejné napětí a vzrušení." To není nabídka pro gamblery, ale pro malé děti. Řetězec hračkářství Sparky’s ve svém katalogu nabízí za 699,- Kč malý výherní automat určený dětem od tří let.
Hra na skutečných přístrojích je přitom lidem mladším osmnácti let zakázána. Tisíce lidí v Česku jsou navíc na hazardních přístrojích závislé a trpí takzvaným gamblingem, chorobným hráčstvím.
Zástupci hračkářství Sparky’s přirovnávají automat jeho nebezpečností k maketám samopalů či k akčním počítačovým hrám. "Záleží také na rodičích, ale myslím, že to děti ovlivňovat nebude," říká pracovnice informací Sparky’s.
Kontroverzní hračka se před Vánocemi těší značnému zájmu kupujících. "Máme zde poslední, jdou hodně na odbyt," řekla prodavačka Sparky’s v nákupním centru Nový Smíchov.
Hračka si však nezískala sympatie odborníků. "Jako rodič bych nic takového dítěti nekupoval," odmítá přístroj Karel Nešpor, primář oddělení léčby závislosti bohnické léčebny. "Myslím, že je to špatná hračka," říká psycholog Václav Mertin.
Hračka funguje podobně jako opravdový automat. Otvorem do něj vhodíte žeton, zatáhnete za páčku a roztočí se válce s ovocem.
"Co myslíš, podaří se ti chytnout tři stejné symboly a vyhrát?" ptá se text v nabídkovém letáku. Na rozdíl od skutečnosti však na dětském automatu nemůžete prohrát. Když prosázíte všechny žetony, otevřete zásobník, vyberete je a začínáte znovu.
"Myslím, že to není příliš vhodné, na druhou stranu hazardní hry lákaly všechny děti," říká Mertin. Upozorňuje však, že škodlivá může být takřka každá hračka. "Hodně také závisí na rodině a na výchově," dodává.
Hračku pro malé gamblery odmítají i někteří rodiče. "Určitě bych to domů nekoupil. Pak by to děti viděly ve skutečnosti a třeba by si chtěly také zahrát," říká otec dvojčat Roman Snopek.
Informace o modelu hracího automatu překvapila zástupce města Bystřice nad Pernštejnem, které už několik let provoz jejich skutečných vzorů úspěšně omezuje vyhláškou.
"To jsem netušila, že se to vyrábí už i pro děti. A to bylo naším cílem právě zamezení přístupu dětem k výherním automatům," řekla tajemnice městského úřadu Eva Špatková.
Gambleři: Není to ono. Samotné gamblery však maketa výherního přístroje neláká. "To je o ničem, když nejde o prachy," uvedl muž, který se představil jako Milan a právě hrál automaty v jednom z nonstopů v Praze na Smíchově.
Na předvánočním trhu se objevují i další podivné hračky. Oblíbená je takzvaná špiónská souprava, která umožňuje dětem odposlouchávat například rozhovory rodičů v ložnici.
V horším případě mohou hračky dokonce poškodit zdraví dětí. Nebezpečné jsou některé typy pistolí či známá laserová ukazovátka.
"V běžných obchodech by se výrobky, které jsou nebezpečné, prodávat neměly. Problémem může být nabídka na tržištích," uvedla Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů.

 
TOPlist





 

 Webmaster