Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava Matchbox na Špilberku v Brně

Výstava "angličáků" v Brně na Špilberku
20. březen - 15. červen 2014, denně 9 - 17 hod.

Na Špilberk přijelo více než tisíc angličáků.
Kdo by neznal pojem „angličák“? Málokdo však zná původ této přezdívky. Výstava „Angličák – legenda v krabičce“, která je od 20. března do 15. června k vidění na hradě Špilberku v Brně, přibližuje historii výroby této legendární hračky, ale především představuje kolekci více než tisícovky „angličáků“, která obsahuje i vzácné historické kousky z čtyřicátých a padesátých let. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin a pro dětské návštěvníky je připravena i herní zóna.
Hračky se směsi zinku a dalších kovů začala anglická firma Lesney vyrábět již v roce 1948, velký úspěch slavila s velkým modelem korunovačního kočáru, vyrobeném při příležitosti korunovace královny Alžběty II. v roce 1950. Následně se firma rozhodla produkovat také miniaturu stejného kočáru, které se již prodalo více než milion kusů. U miniatur, modelů bezmála pět centimetrů dlouhých, už firma zůstala. Při vymýšlení obalů se pak majitelé inspirovali krabičkou od sirek Norvic od československé firmy Solo Sušice, čímž vznikla i obchodní značka Matchbox, pod kterou se autíčka uváděla na trh.
Modely si získaly celosvětovou popularitu díky nevídané preciznosti a dotaženosti provedení, funkčnosti, zářivé barevnosti a vysoké odolnosti. Za úspěchem také stojí cena, ta byla nastavena záměrně velmi nízko, aby si hračku mohly pořídit za kapesné i děti z chudších vrstev. Po roce 1956, kdy byla na trh uvedena řada veteránů, si pak firma získala i srdce dospělých, autíčka se tak stala sběratelským artefaktem. V roce 1969 Lesney vlastnila 14 továren, zaměstnávala přes šest tisíc zaměstnanců a vyvážela do 130 zemí. Tehdy továrna produkovala týdně téměř šest milionů modelů. Vynález autíček se setrvačníkem společnosti Mattel, hospodářský pokles v 70. letech, ale také neschopnost konkurovat nízkým cenám ostatních výrobců, kteří přesunuli výrobu do asijských zemí, znamenal postupný úpadek firmy. Slavná éra skončila v roce 1982, kdy byla na firmu uvalena nucená správa. Jediné, co z firmy Lesney přetrvalo, je značka Matchbox, jež dodnes označuje řadu hraček společnosti Mattel.
Výstava na Špilberku ilustruje celou pětatřicetiletou výrobu firmy Lesney. Zastoupeny jsou hračky, vyráběné ještě před zrodem značky Matchbox, a nechybí ani zmiňovaný královský kočár z roku 1953. Dále návštěvníci uvidí hračky ze série 1–75, které patřily vůbec mezi první vyrobené, sérii větších modelů stavebních a zemědělských Major Packs a King Size i sérii veteránů Models of Yesteryear. Historii pak uzavírají tzv. Superfasty, autíčka s extra rychlými koly, jimiž firma reagovala na vynález setrvačníku, a moderní kolekce Collectibles.
Vlastnosti jako odolnost a barevnost, které měla autíčka Matchbox, neměly v Československu v šedesátých a sedmdesátých letech leckdy ani reálné automobily. Proto u nás byly tyto hračky tehdy doslova zjevením a ukázkou moderního designu. Není bez zajímavosti, že bylo těžké je sehnat a prodávaly se často jen v Tuzexu za bony. Přesto se staly až ikonou a o jejich oblíbenosti svědčí i vžitá lidová přezdívka „angličák“ odkazující na zemi původu autíček. Návštěva výstavy angličáků tak v mnohých dospělích vyvolává nostalgické vzpomínky na dětství.
Výstavu na Špilberk zapůjčilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, které vlastní rozsáhlou sbírku dvou tisícovek angličáků. Aktuální výstavu tvoří reprezentativní výběr čítající přesně tisíc šest exponátů. V této podobě byla sbírka zpřístupněna zatím jen dvakrát, v Praze a Plzni. Hrad Špilberk je tedy třetí a zároveň poslední zástávkou, neboť Uměleckoprůmyslové museum plánuje vytvoření stálé expozice angličáků ve své pobočce na zámku v Kamenici nad Lipou. Podobně rozsáhlá a odborně zpracovaná výstava dosud nemá v Evropě obdoby a je to poprvé, co se tímto fenoménem zabývalo specializované muzeum.


www.spilberk.cz

 
 
 
TOPlist





 

 Webmaster