Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Anglické velikonoce

Velikonoce jako velikonoce. Ale ty v Aglii jsou přece jenom trochu jiné, než ty české. Přípravy a zvyky záleží na rodinách, ve věřících rodinách se drží půst a nechybí návštěva kostela, to hlavně ve velikonoční neděli, na velikonoční pondělí se tam toho moc neděje.
Především tam ale neznají naše české tradice. Malování vajíček se ještě sem tam najde, ale není nijak rozšířené, ale splétání žil, vázání stuh a chození po domácnostech "na šlahačku" je Angličanům zcela cizí. Hlavně ta "šlahačka" je pro ně naprosto nepochopitelná a hodně lidí si myslí, že by si ženy a dívky neměli bití vrbovým proutkem vůbec nechat líbit. Dokonce ani velikonočního beránka nemají, je tam zastoupen velikonočním zajíčkem. Ten přichází nadělovat dětem ve velikonoční neděli čokoládová vajíčka, hračky a různé dobroty. Velikonoční zajíček (pro starší děti samozřejmě v zastoupení rodičů) schová vajíčka buď venku nebo v domě a děti je pomocí nápověd a hádanek hledají.


 

Čokoládová vejce jsou kapitolou sama o sobě. Objevují se v obchodech už v lednu a dají se koupit baleny jako oblíbené televizní či pohádkové postavičky či dokonce v balení s obrázkem populárních zpěváků a fotbalových klubů!
Angličané mají ale ještě jednu velikonoční specialitu, a to jsou tzv. Velikonoční kloboučky (Easter Bonnets). Děti je vyrábějí ve školách či školkách - to za pomoci rodičů, a potom se pořádají soutěže o nejlepší klobouček. Vyrábějí se nejčastěji z papíru, ale i z látky a zdobí se prostě velikonočně, co koho napadne.
Na večerní besídce ve školce si každý může prohlédnout práce svých dětí a zúčastnit se tomboly a podobných soutěží. Děti si nasadí vlastnoručně zhotovené kloboučky na hlavy, sesednou se dohromady a porota má těžký úkol. Nakonec vybere dva zajímavé modely, ale všechny kloboučky jsou stejně nejlepší a všechny děti jsou odměněny sladkou dobrotou. Děti mají dva týdny prázdnin, takže mají dostatek času k vychutnání času velikonočního.
zdroj - stripky.cz

 
 
 
TOPlist





 

 Webmaster